Beretninger

Luftkampen over Ollerup

23. April 1944

SHORT STIRLING MK III LJ526

STYRTER NED I ØSTER SKERNINGE
Beskrivelse af styrtet og øjenvidne beretning
Kilde: Bjarne Engelbrecht "Brikker"
Den 23. april 1944 fandt der luftkamp sted over Ollerup.
Det var mellem en tysk natjager og en allieret bombemaskine.

Kampen endte med, at den engelske SHORT STIRLING MK III L J 526 eksploderede i luften og styrtede ned i Øster Skerninge.

Småstykker af den og dens udrustning spredtes over et stort område. I nærheden af det gamle maltgøreri blev en ajlebeholder ramt af et af landingshjulene. Beholderen revnede helt til bunden.

Et af de største partier af maskinen ramte jorden et par hundrede meter syd for Hovgård og borede sig ned i jorden. Området blev straks afspærret af tyske soldater, hvorfor ingen i den lokale befolkning rigtig ved besked om, hvad der skete. Nogle mener, at en tysk maskine også skulle være styrtet med ned. Dette har Bjarne Engelbrecht ikke kunnet finde bevis på.
Image

Muligvis den samme motor fra nedstyrtede SHORT STIRLING flyvemaskine ved Øster Skerninge

SVENDBORG AVIS 1969

Til Svendborg Avis den 24. juni 1969, giver gårdejer Malling Nielsen, der ejede Hovgården dengang, følgende beskrivelse af flystyrtet.  (Gården er stadig her i 2022 i familiens eje)
Image

Gårdejer Malling Nielsen, Hovgården Ollerup

”Min datter Anne Marie og jeg havde været i biografen om aftenen. Vi var lige kommet hjem, da vi hørte brummen af flyvemaskiner og skydning. Vi hørte et brag, idet maskinen eksploderede og straks efter begyndte vragstykkerne at falde over alt på gårdens marker. Vi fandt stykker ude ved skellet til Skyttegårdens mark. Mindre stykker faldt på gårdens bygningen.
Tyskerne kom straks og afspærrede hele området. Hvis vi prøvede at nærme os, blev vi vist af.

Dagen efter kom tyskerne, der åbenbart havde mistanke om, at en eller flere af de engelske flyvere var sluppet fra det med livet i behold. De krævede at få fuld adgang til alt i huset. Jeg måtte f.eks. lukke klædeskabe og lignende op. Med geværmundingen skubbede de tøjet til side for at sikre sig, at ikke en englænder havde gemt sig bag det.

Meget modige var tyskerne ikke, De opdagede loftlemmen i bryggerset, og jeg fik ordre til at åbne den. Men da de så, der var mørkt deroppe, betakkede de sig for at gå derop. Hvis der havde været englændere deroppe, var de ikke blevet opdaget.
En dynge halm i gården blev gennemstukket på kryds og tværs med bajonetter.
Men alle steder, hvor der var mørkt, undgik de.”

66 år efter styrtet i Øster Skerninge sker der noget uventet

Der findes rester fra flyet den 29. juni 2010

Ved udgravninger til bygning af garage den 29. juni 2010 på Øster Skerningevej i Ollerup findes en ladt maskinkanon, en af maskinens motorer og enkelte af flyvernes personlige ejendele mm.

Forsvarets rydnings tjeneste blev tilkaldt og fjernede den ladte maskinkanon.
 
Flyvernes personlige ejendele blev overdraget den Engelske Ambasade.
Image

Via Finn Buch

Billede tekst fra bunkeren: Flyet tilhørte RAF 149 Sqn. Bomber Command og blev kodet OJ-P. T/O 20:42 Lakenheath. Havreddike (Fehmern-bælte).

LJ526 blev angrebet af en tysk natkæmper, der menes at have været styret af Oberleutnant Herbert Koch af 12./NJG 3 og styrtede ned i en mark tilhørende gården "Hovgaarden" nær Øster Skerninge på Øen Fyn kl. 23:15.

Resterne af flyets motor blev senere udstillet i bunkersmuseet

Image

Via Finn Buch

I Niche 3 er en lille model af
SHORT STIRLING MK III udstillet

Ollerup 2022:
Malling Nielsens datter Anne Marie (Fie), der omtales i avisens beskrivelse, bor i dag (2022) meget tæt på Hovgården. Hun kan se ud over markerne (Søbakkerne), og med gru huske det hele.

"Det værste var, når tyskerne kom og undersøgte alt på gården. De kom bare brasende. Det var ubehageligt. Vi vidste aldrig, hvad de fandt på."

Hun husker især episoden, hvor tyskerne kom ind og forlangte al lys slukket i hele huset. Derefter gik de til elmålerskabet for at se, om det kørte. Hvis elmåleren var i bevægelse, var det tegn på, at der var lys andre steder i huset. Der kunne der være skjult englændere. Derefter undersøgte de hele huset.

Svendborg Kirkegård

På Svendborg Kirkegård er der mange krigsgrave. 
Det vides ikke med sikkerhed hvor mange flyvere, der satte livet til ved styrtet i Ø. Skerninge. Tallet 11 har været nævnt, men det er rent gætteri. Det hele blev mørklagt fra tysk side, så oplysningerne om enkeltheder var svære at få.

Syv flyvere, der ligger begravet på Svendborg Kirkegård, har dødsdatoen den 23. april 1944. Da der også styrtede et fly i havet ved Vemmenæs på Tåsinge samme dato, kan det ikke tages for givet, at alle gravene stammer fra den Short Stirling maskine, der styrtede i Øster Skerninge.
Læs i bunkeren beretningen fra besættelsestiden i Øster Skerninge - Ramme 27
Image

I bunkeren er alle patroner uskadeliggjorte

Image

FLY- BENZINTANK
Afskåret stykke fra en Fly-Benzintank.
Gummistykke, der har udgjort en del af det beskyttende lag omkring benzintanken i engelske fly. Med gummiforingen kunne tanken holde tæt, selvom den blev ramt af skud.

Image

Forskellige aluminiumsstykker 
fra den engelske og den amerikanske flyver, der styrtede ned i Bunkerens nærhed. Se motor i Niche 2 og landskab i niche 3.

Efterskrift august 2022

Som dansk repræsentant for CWGC (Commonwealth War Graves Commission) kan jeg sige, at der er ikke nogen tvivl om, at hele besætningen på 7 mand fra den nedstyrtede maskine blev identificeret og har deres endelige hvile på kirkegården i Svendborg.
Jeg har de originale dokumenter vedrørende identifikationen, både engelske og danske.

De omkomne flyvere fra den nedstyrtede maskine fra Vemmenæs den 23.april 1943, blev af den tyske værnemagt bragt med færgen fra Vindeby til Svendborg, derefter kørt til Faaborg, hvor Mommark færgen bragte dem til Als. Deres endelige hvile er i dag på kirkegården i Aabenraa. Mærkværdig beslutning!

Finn Buch

Navne på Gravsteder


R.J. Freeman


Flight Lieutenant

Royal Air Force

Pilot

His Memory
Always unselfish, true and kind. A beautiful memory lift behind
-Dad


R.T. Walker


Flight Sergeant

Royal Australian Air Force

His Memory
Not goodbye, darling, just au revoir
-Thelma
R.I.P.


A.R. Redfearn


Sergeant

Royal Air Force

Flight Engineer

His Memory
Time passes, But my memories of my beloved son remain


D. Hughes


Pilot Officer

Royal Air Force

Navigator

His Memory
Loved and missed
By his everloving mum, dad and sister


R.H. Camaron


Pilot Officer

Royal Canadian Air Force

Air Gunner




J.L. Stean


Sergeant

Royal Air Force

Air Gunner




J.M. Ronahan


Pilot Officer

Royal Canadian Air Force

Air Bomber

His Memory
Always in our hearts
Ever remembered by Ailean, Oressa and Madeline