Beretninger

En Østrig's soldats historie

Meld Jer til Marinen og derefter søg til Danmark!
Image

Tyske marinesoldater i Idrætshallen

i 2006 dør Østrigeren Karl Baumgarten.
Han er 80 år gammel

Da hans søn, som også hedder Karl, gennemgår sin fars efterladte ting, finder han kuverter og fotos fra tiden omkring anden verdenskrig, hvor hans far som ung, var i tvungen værnepligt for den tyske nazistiske hær.  

Papirerne viser, at han efter endt skolegang blev ansat som postbud. Men i 1943, som 17-årig, blev han indkaldt til ”Reichsarbeitsdienst” (RAD) den tyske værnemagt for en 8 måneders periode, og derefter skal han deltage i forskellige tyske træningslejre.

Lige før han skulle udstationeres til fronten, var han og en ven fra Wien i træningslejren Perlacher Forst syd for München. Der mødte de en ældre Østrigsk soldat, han anbefaler dem at søge til marinen og derefter til Danmark. Der er ingen krig, og I har en chance for at komme hjem igen. Kommer I først til Østfronten, kommer I aldrig hjem igen.

Udstationeret på Ollerup Gymnastikhøjskole

De to unge soldater, som aldrig har været uden for Østrig, og dårligt ved hvad Danmark er, var heldige. De kommer først på marineskole i Waren-Müritz nord for Berlin, og i efteråret 1944 kommer de til Danmark, til et sted som kaldes Ollerup.

Den 24. april fylder Karls far 19 år, og 10 dage senere slutter krigen, og han bliver krigsfange og bliver sendt til den engelske fangelejr på den tyske ø Sild. Han er endnu en gang heldig, og kommer hjem til Østrig efteråret 1945. Han overlevede krigen. Tre år senere blev han gift med Angela, og Karl og hans søster kom til verden.

Image

Postkort købt af Karl hos Martha Dissings boghandel

Image
Image

Nu 61 år efter krigen finder sønnen Karl gamle fotos af Ollerup Gymnastikhøjskole, som dengang var besat af tyskerne. Han finder også et julekort, som hans far har købt i den lokale boghandel og sendt til sin kæreste ”Angela” i Østrig.

Navnet ”Ollerup” står på flere af billederne, så Karl søger på internettet og finder, at Ollerup Gymnastikhøjskole ligger der endnu, og den ligner stadig sig selv.

I juni 2007, et år efter hans fars død, skal Karl sejle fra Malmø til Travemünde. Han tager lige chancen og slår et smut forbi Ollerup for en enkelt dag. Han finder Gymnastik- højskolen, og han finder også bunkeren, og at der er en grubbe mennesker, som har sat bunkeren i stand, og prøver at fortælle om krigens gang i Ollerup.

Hjemme igen i Wien ser han bunkerforeningens hjemmeside, og kontakter formanden på hans mailadresse. Og vi får kendskab til denne historie.

I 2018 kommer Karl igen til Ollerup, hvor han deltager i vores 4. maj arrangement.

”En underlig tanke” siger Karl ” Her gik min far for 73 år siden, som tvungen tysk nazisoldat og har besat et andet land. Og nu sidder jeg her og spiser middag med så mange studenter fra forskellige lande i den samme spisehal, som min far spiste i. Og fejrer den danske befrielsesdag sammen med danske venner. Hvis min far kunne se dette, ville det gøre ham glad.”

Karl er i dag medlem af vores Bunkerforening!

Product Design

Product Design

Successful businesses have many things in common, today we’ll look at the big ‘R’of recognitional advertising network may help.

Recognition can be illustrated by two individuals entering a crowded room at a party.

<

Hover for at flip kort

Liebe Angela!
Ein recht frohes und schönes Weihnachtsfest und viel Glück im neuen Jahr wünscht Dir vom Herzen 
Charly!
Kære Angela!
Jeg ønsker dig en rigtig glædelig jul og et godt nytår fra bunden af ​​mit hjerte
Charly!